Veleposlaništvo RS Vatikan /Novice /
11.04.2013  

Sodelovanje Veleposlaništva RS pri Svetem sedežu z Vatikanskim tajnim arhivom (Archivio Segreto Vaticano) pri pridobivanju arhivskih podatkov o Nikolaju vitezu Gutmansthal-Benvenuti

Veleposlaništvo RS pri Svetem sedežu se je odzvalo prošnji prof. Andreje Tomažin za pomoč pri pridobivanju podatkov za knjigo o plemiški družini Gutmansthal-Benvenuti in v sodelovanju z Vatikanskim tajnim arhivom (Archivio Segreto di Vaticano) pridobilo podatke o Nikolaju vitezu Gutmansthal-Benvenuti, ki je bil l. 1927 imenovan za osebnega komornika v času papeža Pija XI. 

6. aprila 2013 je v Radečah potekal večer spominov ter predstavitev knjige Plemiška družina Gutmansthal-Benvenuti in Radeče, avtorjev Andreje Tomažin, Milana Goriška, Mira Berglja ter Mirana Prnavra, ki opisuje delovanje družine Gutmasthal-Benvenuti v Radečah v letih 1853-1926. Plemiška družina Gutmasthal-Benvenuti je z dobrodelnostjo, aktivnostmi pri gospodarskem razvoju ter podporo cerkveni dejavnosti  v kraju Radeče in okolici pustila vidno sled in zgodovinski pečat.