Veleposlaništvo RS Vatikan /Novice /
19.01.2010  

Tedenski pregled dogodkov (11.1.2010 - 17.1.2010)

- 11. 1.: papež Beneditk XVI. je v Apostolski palači v Vatikanu, na tradicionalno novoletno avdienco, sprejel diplomatski zbor akreditiran pri Svetem sedežu. V nagovoru se je dotaknil vrste mednarodnih vprašanj, ki so zaznamovala leto 2009, v delu, kjer je spregovoril o potrebi po dogovarjanju in stabilnosti med državami, pa je med drugim izrazil tudi zadovoljstvo nad arbitražnim sporazumom med Slovenijo in Hrvaško o določitvi kopenske in morske meje med državama.

- 12. 1.: veliki mojster Suverenega malteškega viteškega reda Fra' Matthew Festing je na tradicionalno novoletno avdienco sprejel diplomatski zbor akreditiran pri omenjenem redu. V nagovoru diplomatom je orisal glavne dejavnosti reda v letu 2009.

- 13. 1.: papež Beneditk XVI. je v nagovoru, na redni splošni avdienci v Vatikanu, spomnil na torkov katastrofalni potes na Haitiju. Pozval je k solidarnosti in podpori žrtvam potesa tako s strani posameznikov kot mednarodne skupnosti, pri tem pa zagotovil tudi pomoč Katoliške cerkve preko svojih karitativnih organizacij.

- 13. 1.: papež Benedikt XVI. je na kratko zasebno avdienco sprejel Suzano Maiolo, ki je povzročila incident na začetku "polnočnice", 24. decembra 2009. Rimski škof na srečanju sprejel njeno opravičilo in ji izrekel najboljše želje za njeno zdravje.

- 17. 1.: papež Benedikt XVI. je obiskal rimsko sinagogo. To je bil njegov že tretji obisk sinagoge v času svojega pontifikata. Srečanje z judovsko skupnostjo v Rimu je rimski škof označil za nov korak na poti prijateljstva med katoličani in Judi.