Veleposlaništvo RS Vatikan /Novice /
28.06.2011  

Počastitev 20. obletnice samostojnosti Republike Slovenije

Veleposlaništvo Republike Slovenije pri Svetem sedežu je 27. junija v Vatikanu organiziralo dogodek v počastitev 20. obletnice samostojnosti Republike Slovenije. Praznovanje je bilo v dveh delih. Najprej je bila v cerkvi vatikanskega governatorata  maša za domovino, ki jo je vodil dekan kardinalskega zbora Angelo Sodano. Sledil je sprejem v vatikanskih vrtovih.

Vabilu na dogodek so se odzvali številni visoki predstavniki Svetega sedeža in Države mesta Vatikan na čelu s predsednikom Governatorata kardinalom Giovannijem Lajolom, prisotni so bili kardinal Paulo Sardi, generalni sekretar Governatorata nadškof Carlo Maria Vigano, nadškof Luigi Celata, vodja vatikanskega protokola mons. Fortunatus Nwachukwu in podsekretar za splošne zadeve Svetega sedeža mons. Peter Bryan Wells.

Ob kardinalu Sodanu so somaševali generalni sekretr Kongregacije za škofe nadškof Monteiro de Castro, generalni sekretar Papeške akademije znanosti škof Sanchez Sorondo in slovenski duhovniki: Franc Mihelčič, rektor slovenskega papeškega zavoda "Slovenikum", vicerektor David Kraner, pater Franc Švigelj, mons. Jožko Pirc, jezuit pater Ivan Herceg, Gregor Lavrinec in mons. Mitja Leskovar iz Državnega tajništva v vlogi ceremoniera. Veleposlaništvo se mu posebej zahvaljuje za pomoč pri organizaciji slovesnosti. 

Kardinal Sodano je v pridigi spomnil na dogodke izpred dvajsteih let in izrazil željo, da bi slovenski narod za vselej ohranil veliki dar svobode in miru ter duhovne vrednote, ki so bile skozi stolejta temelj njegove zgodovine.

Veleposlanica Republike Slovenije pri Svetem sedežu Maja Marija Lovrenčič Svetek je v nagovoru omenila podporo Svetega sedeža mednarodnemu priznanju nove države, izpostavila uveljavitev Slovenije v mednarodni skupnosti, spomnila na dva obiska papeža v Sloveniji in se zahvalila vsem, ki so s svojo prisotnostjo počastili praznovanje.

Sledilo je prijetno druženje na prestižni lokaciji v vatilkanskih vrtovih, kjer so gostje nazdravili Sloveniji.

Med mašo in tudi na sprejemu je pel oktet Deseti Brat iz Ljubljane pod umetniškim vodstvom prof. Šurbeka, ki je dal slovesnosti posebno obeležje in navdušil vse prisotne.