Veleposlaništvo RS Vatikan /Novice /
30.12.2020  

Govor ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja ob slovesni osvetlitvi slovenskega božičnega drevesa na Trgu Sv. Petra, 11. december 2020

 

Vaša eminenca kardinal Bertello, predsednik Governatorata,

Vaša eminenca kardinal Rode,

Ekscelenca Mons. Vergez Alzaga,

Spoštovani gospod nadškof Cvikl,

Ekscelence,

Dragi kolega minister,

Spoštovani veleposlanik Štunf,

Dragi italijanski prijatelji iz škofije Teramo-Atri in mesta Castelli, spoštovani gospod škof Leuzzi

Gospe in gospodje,

Drugič po letu 1996 bo slovensko božično drevo letos osvetlilo Trg Sv. Petra v Vatikanu. Izvedba takšnega projekta je najboljši dokaz, da zmoremo. Tudi v teh zahtevnih korona časih!

Ko bomo vstopili v leto 2021, bo Slovenija praznovala 30 let slovenske osamosvojitve. Sveti sedež je bil med prvimi državami, ki so uradno priznale mlado slovensko državo, sveti papež Janez Pavel II. pa je že pred tem podpiral slovenska prizadevanja. Naj se ob tem spomnim tudi prizadevanj pokojnega ljubljanskega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja in prav tako pokojnega dr. Štefana Faleža, prvega slovenskega  veleposlanika v Vatikanu, ki sta bila ključna vez d Svetim sedežem v tistih prelomnih časih. Tako je božično drevo tudi zahvala in dar Svetemu sedežu za podporo ob nastanku slovenske države.

V strategiji slovenske zunanje politike smo zapisali, da je Sveti sedež pomemben sogovornik v Evropi in svetu, ko gre za vprašanja miru, razvoja, verske svobode, medkulturnega in medvirskega dialoga, kulturne identitete, humanitarnih in drugih svetovnih vprašanj, ki jih tako zelo poudarja prav papež Frančišek. Na vseh teh področjih Republika Slovenija in Sveti sedež v mnogočem delita poglede. V zadnjem času s povečano pozornostjo spremljamo tudi vprašanje verske svobode. Slovenci, kot maloštevilen narod, ki sta ga bistveno oblikovala krščanska kultura in jezik imamo posebno občutljivost za vsa ta vprašanja.

Rad bi se zahvalil vsem, ki ste poskrbeli za tako odlično predstavitev Slovenije tu v Vatikanu: gozdarjem, transportnim delavcem, številnim udeležencem medgeneracijskih delavnic, ki so ročno izdelali izvirne okraske iz slame in oblancev ter adventne vence. Hvala glasbenikom, ki bodo v Rim in v svet ponesli cvet slovenske glasbe, na čelu z Markom Finkom, Avseniki in Alfijem Nipičem. Hvala izvajalcem pritrkovanja, tej slovenski posebnosti. Ob strokovnem vodstvu dr. Janeza Bogataja ne bo manjkalo niti slovenskih jedi, celo kranjska klobasa in potica bosta tu, le da bosta tokrat, v duhu papeža Frančiška, namenjeni rimskim brezdomcem. Naša prisotnost v Rimu bo torej zaznamovana s solidarnostjo: medgeneracijsko, s tistimi, ki so pomoči najbolj potrebni, s tistimi, ki zaradi pandemije trpijo po vsem svetu.

Iz pragozda v Vatikan. Dobesedno. Smreka prihaja iz Kočevskega, pokrajine, ki se ponaša z enim največjih pragozdov v Evropi. Avtohtona 30-metrska slovenska smreka je stara kar 75 let in tehta sedem ton. Ni lahko gozdarju, ki mora posekati takšno lepotico med drevesi. Odločitev je bila lažja ob dejstvu, da sečnja poteka v skladu z načeli trajnosti in se tudi ta smreka ponaša z ustreznim certifikatom.

Slovensko božično drevo v središču krščanstva je sporočilo miru: mir in edinost med narodi in znotraj narodov, varnost, človeško dostojanstvo, sprava. Božično drevo v Vatikanu pa je tudi pomemben prispevek k predstavljanju Slovenije v svetu. Morda bo prav to božično drevo prihodnjo pomlad in poletje, ko bo pandemija premagana, zvabilo v Slovenijo koga od tistih, ki jo zdaj gledate v živo ali še verjetneje v različnih objavah na spletu in drugod.

S to smreko na trgu sv. Petra lahko vsaj posredno začutite lepoto Slovenije. To je darilo Slovenije za kar najlepše doživljanje božičnega časa, četudi okoliščine niso takšne, kot bi si želeli. A sem prepričan, da bo že naslednje leto vse na pravem mestu.

Blagoslovljen božič ter vse dobro v novem letu, predvsem pa dobrodošli v Sloveniji!

Vir: Sveti sedež

Vir: MKGP