Veleposlaništvo RS Vatikan /Novice /
20.11.2012  

Minister Erjavec obiskal Sveti sedež in Suvereni malteški viteški red (SMVR)

Minister se je 14. novembra srečal s papežem Benediktom XVI., s katerim sta se spomnila 20. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem. V krajšem pogovoru je zunanji minister poudaril vlogo in pomen podpore Vatikana ob osamosvojitvi naše države ter papežu prenesel vabilo za obisk Slovenije.
 
13. novembra se je minister za zunanje zadeve Erjavec srečal  s sekretarjem Svetega sedeža za odnose z državami  msgr.  Dominique  Mambertijem.  Sogovornika sta se ob obeležitvi 20. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov strinjala o poglobitvi dialoga ter nadaljnji izmenjavi  mnenj med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem  o ključnih aktualnih vprašanjih. Minister Erjavec in msgr. Mamberti sta govorila o humanitarnem delovanju Slovenije in Svetega Sedeža ter o razmerah v  Siriji in Libanonu. Slovenski zunanji minister je izpostavil nominacijo misijonarja slovenskega rodu Pedra Opeke za nagrado King Baudoin African Development Prize. Razpravljala sta tudi o prihodnosti Evropske unije. Minister Erjavec je sogovorniku  predstavil pobudo “Svet brez genocida'', dotaknila sta se tudi  bližnjega zasedanja  ministrskega  sveta  OVSE  ter govorila o pomenu izobraževanja za človekove pravice. Minister Erjavec je msgr. Mambertija seznanil s slovensko kandidaturo v Svet OZN za človekove pravice za obdobje 2016-18.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je 13. novembra na sedežu Suverenega malteškega viteškega reda v Rimu sestal z velikim kanclerjem in ministrom za zunanje zadeve SMVR Jean-Pierre Mazeryjem. Poudarila sta pomen 20. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov in se zavzela za nadaljnjo krepitev sodelovanja. Pogovor je potekal o humanitarni dejavnosti ter o aktualnem dogajanju na Bližnjem vzhodu.