Veleposlaništvo RS Vatikan /Novice /
20.03.2013  

Predsednik republike Borut Pahor se je 19. marca udeležil slovesne maše ob začetku pontifikata papeža Frančiška

Vatikan, 19. marec 2013

Predsednik republike Borut Pahor se je 19. marca udeležil slovesne maše ob začetku pontifikata papeža Frančiška. Predsednik Pahor se je ob koncu slovesnosti udeležil sprejema za vodje delegacij v baziliki sv. Petra v Vatikanu.

Ob robu tega slavnostnega dogodka je imel predsednik republike Pahor več krajših srečanj, med drugim s podpredsednikom ZDA Bidenom, predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem, predsednikom Avstrije Heinzom Fischerjem in njegovo soprogo, avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom, z nemško kanclerko Angelo Merkel, kosovskim premierjem Hashimom Thaçijem, s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom, s premierom Luksemburga Jeanom-Claudeom Junckerjem, predsednikom Hrvaške Ivom Josipovićem, srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem ter z Martinom Schulzem, predsednikom evropskega parlamenta. Po inavguraciji se je predsednik republike Pahor srečal tudi s slovenskim kardinalom dr. Rodetom.

Ločena bilateralna srečanja je imel predsednik Pahor z generalnim guvernerjem Kanade Davidom Johnstonom, predsednico Brazilije Dilmo Rousseff ter s predstojnikom bazilike Marije Snežne v Rimu kardinalom Abril y Castellóm.

 

 Foto: Daniel Novaković, STA