Veleposlaništvo RS Vatikan /Novice /
23.05.2019  

Slovenija papežu Frančišku podarila čebelnjak

Ministrica dr. Aleksandra Pivec z delegacijo je ob robu splošne avdience v imenu Slovenije papežu Frančišku podarila slovenski čebelnjak. Ministrica je ob predaji papežu Frančišku dejala, da ima izjemno čast, da v imenu Republike Slovenije in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano preda slovenski čebelnjak. »S posebnim darilom, ki ga predajamo v času praznovanja 2. svetovnega dne čebel, želimo opozarjati svetovno javnost ter dvigniti pomen zavedanja o prispevku čebel k zagotavljanju prehranske varnosti, ohranjanju biodiverzitete in varovanju narave ter zavedanju po potrebi za varovanje čebel in divjih opraševalcev, ki pomembno prispevajo k temu.« Papeža Frančiška je ministrica zaprosila za pomoč pri prenosu tega sporočila ter zavedanja med svetovno javnostjo ter prošnji za varovanje in ohranjanje čebel. Papež Frančišek je pozorno prisluhnil sporočilu ministrice ter se odzval s sporočilom o zavedanju izjemnega pomena čebel v boju proti lakoti, revščini in varovanju našega okolja.
 
Pomen tega dejanja ima izjemno veliko sporočilno vrednost, saj  je bilo s predajo čebelnjaka papežu Fančišku in Svetemu sedežu preneseno sporočilo svetovnega dne čebel ter prizadevanja Slovenije za zaščito čebel. Cilji svetovnega dne čebel sovpadajo s prizadevanji Vatikana na področju odprave lakote, revščine in varovanja okolja ter drugih trajnostnih razvojnih ciljev.
 
Čebelnjak bo postavljen v papeških vrtovih v Castel Gandolfu. Čebelnjak je izdelal mizar in čebelar Matija Čemažar iz Brezovice. Gre za klasični slovenski čebelnjak, znan po loku na sprednji strani čebelnjaka. V čebelnjaku sta dva AŽ 11 satna panja. Motivi na panjskih končnicah so poroka pred cerkvijo, slovenski muzikantje pred kozolcem, dedek z vnuki pred čebelnjakom in čebelarja, ki pobirata roj. Panjske končnice je naslikala Maja Mlakar iz Kamnika.