Veleposlaništvo RS Vatikan /Novice /
14.10.2013  

ZBIRANJE PODPISOV ZA POBUDO VOLIVCEM ZA VLOŽITEV ZAHTEVE ZA ZAČETEK POSTOPKA ZA SPREJEM PREDLOGA ZAKONA O SAMOZDRAVLJENJU, PREDLOGA ZAKONA O KONOPLJI IN PREDLOGA ZAKONA O OSNOVNEM BIVANJU

Jaka Bitenc, Kunaverjeva 6, Ljubljana je v Državni zbor RS vložil pobudo volivcem za vložitev zahteve za začetek postopka za sprejem:

-          Predloga zakona o samozdravljenju,

-          Predloga zakona o konoplji in

-          Predloga zakona o osnovnem bivanju.

Predsednik Državnega zbora RS je določil rok za zbiranje podpisov volivcev za zgoraj navedeno zahtevo od 14.10.2013 do 12.12.2013, ki je zadnji dan zbiranja podpisov.

Za zbiranje podpor so določena gesla:

-          »o samozdravljenju« šifra 586,

-          »o konoplji« šifra 587 in

-          »o osnovnem bivanju« šifra 588.

Skladno s 16b. členom ZRLI lahko volivci podpis na obrazcu podpore potrdijo tudi diplomatskem predstavništvu ali konzulatu RS v tujini.

Skladno s 16b. členom ZRLI da volivec svojo podporo tako, da vpiše svoje osebne podatke na Obrazec za podporo volivca, na katerem je navedeno, da daje podporo predlogu za vložitev zahteve za začetek postopka za sprejem enega od treh zakonov.

Volivec lahko da svojo podporo s podpisom na predpisanem obrazcu za vsak zakon samo enkrat, seveda pa lahko podpre vse tri zakone (ali samo posameznega od zakonov).

Volivec izpolni prvi del obrazca in se lastnoročno podpiše pred uradno osebo. Uradna oseba preveri volivčevo identiteto na podlagi vpogleda v osebni dokument in podpis potrdi z lastnoročnim podpisom in žigom diplomatsko-konzularnega predstavništva, na levi strani obrazca (vzporedno s podpisom volivca).

Uradna oseba potrjen obrazec vrne volivcu, ki ga nato sam posreduje pobudniku na naslov:

Jaka Bitenc

Kunaverjeva 6

1117 Ljubljana

 Obrazec je tukaj