Veleposlaništvo RS Vatikan /Novice /
28.11.2018  

Obisk ministra dr. Mira Cerarja pri Svetem sedežu, 28.11.2018

Vatikan, 28. november 2018 - Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes na splošni avdienci srečal s papežem Frančiškom. V okviru obiska pri Svetem sedežu je opravil pogovore s svojim gostiteljem, sekretarjem Svetega sedeža za odnose z državami nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem, ministra pa je sprejel tudi državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin.
 
Sogovorniki so izmenjali stališča o nekaterih aktualnih mednarodnih temah, kot so migracije, vprašanji trajnostnega razvoja in odprave revščine. Poudarjen je bil pomen celostne obravnave vprašanja migracij na globalni ravni. Predvsem je treba to vprašanje reševati v državah izvora, in sicer tako da jim pomagamo pri njihovem razvoju. EU bi morala še posebno pozornost posvetiti Afriškim državam . Sogovorniki so se strinjali, da Globalni dogovor o migracijah predstavlja dobro podlago za obvladovanje migracijskih tokov.
 
Na današnjih srečanjih je minister dr. Cerar predstavil tudi pogled na razmere v Jugovzhodni Evropi. Visoki predstavniki Svetega Sedeža se strinjajo s podporo nadaljevanju širitve EU v regiji.
 
Minister dr. Cerar in državni tajnik Gallagher sta v okviru razprave o dvostranskih odnosih omenila nadgradnjo dobrodelnega projekta v podporo dejavnostim misijonarja Pedra Opeke na Madagaskarju. Projekt predstavlja zelo učinkovito obliko razvojne pomoči v nerazvitih državah. Minister dr. Cerar je zagotovil, da bo dialog med cerkvijo in državo tudi pod novo vlado potekal redno. V okviru tega bodo naslovljena tudi vsa vprašanja, ki zanimajo obe strani. Sogovorniki so nekaj pozornosti namenili tudi razstavi Plečnikovih del, ki bo na ogled prihodnje leto v Vatikanskih muzejih.
 
Državni tajnik kardinal Parolin je ministra dr. Cerarja zaprosil, da prenese iskrene čestitke novi načelnici Generalštaba Slovenske vojske generalmajorki Alenki Ermenc.