Veleposlaništvo RS Vatikan /Novice /
28.06.2019  

Odprtje razstave Plečnik in sveto. Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec v Vatikanskih muzejih, 27.6.2019

Dne 27. junija 2019 je potekala slovesna otvoritev razstave Plečnikovih kelihov in sakralnih predmetov v Vatikanskih muzejih. Razstavo so odprli  minister za kulturo Republike Slovenije mag. Zoran Poznič, direktorica Vatikanskih muzejev dr. Barbara Jatta in direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljana gospod Blaž Peršin.

Razstava predstavlja skrbno pripravljen izbor Plečnikovih kelihov, monštranc, ciborijev in zakramentarijev in je postavljena v središče Vatikanskih muzejev – na ogled je namreč v sobani na vhodu v vatikansko slikarsko galerijo Pinacoteco Vaticano. Jože Plečnik postaja prvi slovenski umetnik, ki je z razstavo predstavljen v Vatikanskih muzejih, razstava pa predstavlja enega najpomembnejših projektov promocije slovenske kulture v letošnjem letu.

Idejno je razstavo zasnoval Blaž Peršin, direktor Muzej in galerija mesta Ljubljana (MGML), realizirana pa je bila v sodelovanju z Veleposlaništvom RS pri Svetem sedežu ter s podporo Ministrstva za kulturo, Nadškofije Ljubljana in Vatikanskih muzejev. Vsebinsko je razstavo Plečnik in sveto pripravil poznavalec Plečnikovega dela dr. Peter Krečič v sodelovanju s kustosinjo Plečnikove hiše Ano Porok.

Razstava Plečnik in sveto razkriva, da slovenski arhitekt Jože Plečnik ni bil le mojster monumentalne arhitekture, temveč tudi izjemen oblikovalec sakralnih predmetov.  Tema oblikovanja sakralnih predmetov je v opusu sodobnih arhitektov in oblikovalcev precej izjemna in tu je Plečnik ustvaril v svetovnem merilu nekaj enkratnega, tako po številu izdelkov kot tudi po njihovi kakovosti in izvirnosti Osrednji in gotovo najprivlačnejši del razstave je predstavitev 33 izvirnih sakralnih predmetov, najlepših primerkov iz Plečnikovega bogatega opusa. Te so za razstavo s podporo Nadškofije Ljubljana posodili številni skrbniki dediščine v cerkvah, samostanih in zasebni lastniki. Razstava je opremljena tudi z video zapisom o Plečnikovi sakralni arhitekturi, ki ga je pripravil Tone Stojko ter s pomočjo katerega je osvetljen pomen mojstrovega celovitega sakralnega arhitekturnega opusa. Na videu bodo obiskovalci lahko občudovali Plečnikovo sakralno arhitekturo: cerkev sv. Mihaela, cerkev sv. Frančiška Asiškega in poslovilni kompleks Žale v Ljubljani ter cerkev Srca Jezusovega v Pragi.

Po slovesnem odprtju razstave je sledil sprejem ob dnevu državnosti, kjer je zbrane nagovoril predsednik vlade Marjan Šarec, ki je poudaril,da smo lahko izredno ponosni in veseli, saj gre za prvo slovensko razstavo v Vatikanu. »Jože Plečnik je največji sin, kar jih je rodila slovenska arhitektura. Bil je globoko religiozen človek, kar je morda manj znano, zato ni naključje, da je ustvarjal predmete, ki jih lahko danes občudujemo. Zahvaljujem se vsem, ki so omogočili to razstavo, na katero smo lahko izjemno ponosni. To je za Slovenijo velik dogodek.«

Razstava bo v Vatikanskih muzejih na ogled do 7. septembra 2019, nato pa se bo za kratek čas preselila v Mestni muzej Ljubljana, kjer jo bodo 26. septembra odprli v okviru obeleževanja Dnevov evropske kulturne dediščine.

 Foto: Andrej Peunik/MGML

  

Foto: Andrej Peunik/MGML                                    Foto: Andrej Peunik/MGML