Veleposlaništvo RS Vatikan /Novice /
29.12.2020  

Slovesna osvetlitev slovenskega božičnega drevesa na Trgu sv. Petra, 11. december 2020

V Vatikanu je v petek, 11. decembra, potekala slovesna osvetlitev božičnega drevesa na Trgu pred baziliko sv. Petra. Smreka, visoka 30 metrov, stara 75 let, težka 7 ton, z volumnom 5,33 kubičnih metrov in premerom 67 centimetrov, je letos, tako kot prvič leta 1996, prišla iz kočevskih gozdov.

 

Vir: Sveti sedež

Prav tako kočevske smreke v tem prazničnem času krasijo številne vatikanske urade, med drugim tudi dvorano blagoslovov nad baziliko sv. Petra v Vatikanu iz katere je papež Frančišek na božični dan "mestu in svetu" poslal sporočilo in blagoslov Urbi et Orbi. Smreke so okrašene z ročno izdelanimi slovenskimi etnografskimi okraski, ki so nastali v okviru medgeneracijskega sodelovanja.

Slovesnosti ob osvetlitvi božičnega drevesa se je udeležila uradna slovenska delegacija pod vodstvom ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja, v njej pa so med drugim sodelovali še minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek, državna sekretarka na ministrstvu za kulturo dr. Ignacija Fridl Jarc ter direktor UKOM mag. Uroš Urbanija.

 

 

Vir: Sveti Sedež

 

 

Delegacijo Slovenske škofovske konference je vodil mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl, ki je na dan slovesnosti na grobu sv. Janeza Pavla II. v baziliki sv. Petra vodil mašo za domovino. Maša je bila darovana spominu in hvaležnosti ob 30. obletnici plebiscita, obenem pa izraz zahvale trem osebnostim, ki so veliko prispevale k samostojnosti Slovenije - nekdanjemu papežu Janezu Pavlu II., nekdanjemu ljubljanskemu nadškofu dr. Alojziju Šuštarju in prvemu veleposlaniku Slovenije pri svetem sedežu dr. Štefanu Faležu.

 

 

 

Vir: Sveti sedež

 Slovenski dan v Vatikanu, kot so dogajanje povzeli številni slovenski in tuji mediji, se je nadaljeval z avdienco pri papežu Frančišku, ki je, poleg slovenske delegacije, sprejel tudi delegacijo italijanske škofije Teramo-Atri, od koder so prispevali letošnje jaslice ob božičnem drevesu na Trgu sv. Petra. Papež je uvodoma nagovoril navzoče in med drugim dejal, da je "Slovenija poklonila veličastno smreko, izbrano v kočevskih gozdovih" in ob koncu nagovora vsem zaželel vesele ter upanja polne božične praznike, s prošnjo, da voščila prenesejo tudi svojim družinam in vsem sodržavljanom.

Ob slavnostni osvetlitvi božične smreke je spregovoril minister za zunanje zadeve dr. Logar, ki se je zahvalil vsem, ki so imeli vlogo pri postavitvi božičnega drevesa in poudaril, da je "Slovensko božično drevo v središču krščanstva sporočilo miru: mir in edinost med narodi in znotraj narodov, varnost, človeško dostojanstvo, sprava. Božično drevo v Vatikanu pa je tudi pomemben prispevek k predstavljanju Slovenije v svetu.".

Slovesni osvetlitvi je sledil bogat kulturni program, ki ga je pripravila RTV Slovenija v sodelovanju z UKOM. Tokratna prisotnost Slovenije v Vatikanu je pokazala, da znamo biti povezani, razdalji navkljub. Za razliko od leta 1996, ko je slovesno osvetlitev spremljajo več kot pet tisoč slovenskih romarjev, smo bili tokrat povezani virtualno.

 

Vir: Arhiv L'Osservatore Romano