Veleposlaništvo RS Vatikan /Izredni dogodki /COVID-19 /

Novi obrazci "Autodichiarazione", 17. marec 2020

Obveščamo, da so z 17. marcem v veljavi novi obrazci – Autodichiarazione,ki so dosegljivi na spodnji povezavi. Za razliko od prejšnjih, v njej posameznik med drugim izjavlja, da mu ni odrejena karantena.
https://www.interno.gov.it/sites/default/files/allegati/modulo-autodichiarazione-17.3.2020.pdf

 

 

Velikonočne slovesnosti v Vatikanu bodo potekale brez prisotnosti večjega števila vernikov

15. marca je Prefektura Papeške hiše, na svoji spletni strani objavila, da bodo zaradi aktualne težke zdravstvene situacije, velikonočni obredi potekali "brez prisotnosti večjega števila vernikov, ki običajno prisostvujejo pri obredih". Slovesnosti bodo verniki lahko spremljali na portalu Vatican News in preko običajnih svetovnih televizijskih kanalov. Kot je zagotovil vatikanski tiskovni predstavnik, velikonočne slovesnosti bodo potekale, na kakšen način, pa bo javnost obveščena, ko bo le-ta dorečen v skladu z razvojem epidemiološke situacije.  

Do 12. aprila splošne avdience papeža Frančiška (ob sredah) in nedeljski Angelus potekajo preko neposrednih televizijskih prenosov na portalu Vatican News in ostalih televizijskih kanalih.  


 

10. marec 2020 - Koronavirus - Celotno ozemlje Italje razglašeno za območje s posebnimi ukrepi

9.3. je italijanska vlada celotno ozemlje Italije razglasila za območje, kjer z 10.3. že veljajo sprejeti posebni ukrepi za zajezitev širjenja virusa Covid-19. Med njimi je tudi omejitev gibanja, ki je dovoljeno le zaradi nujnih, delovnih in zdravstvenih razlogov.

Od 10. marca do 3. aprila 2020 sta zaprta trg in bazilika Sv. Petra za turiste in vodene oglede. Zaprta je tudi mobilna enota vatikanske pošte na trgu Sv. Petra, dve prodajni mesti vatikanske založbe Libreria Editrice Vaticana in fotografski servis časopisa L'Osservatore Romano, ki ostaja dosegljiv preko spleta.

Povzemamo aktualne informacije o situaciji v Italiji:

Varnostni organi Italije lahko pri vsakemu, ki je na poti, preverijo namen potovanja oz. gibanja in mu vročijo za izpolnitev obrazev, s katerim oseba pisno potrdi namen potovanja: https://www.interno.gov.it/sites/default/files/allegati/modulo_autodichiarazione_10.3.2020.pdf.

V kolikor namen potovanja ni upravičen, je oseba lahko kaznovana.

Tujci oziroma turisti lahko zapustijo Italijo in se vrnejo v svojo domovino.

Drugi ukrepi so na kratko sledeči:

1. V primeru, da ima oseba vročino višjo kot 37,5° in težave z dihanjem, je priporočljivo, da ostane doma v samoizolaciji;
2. Absolutno prepovedano gibanje za osebe v karanteni;
3. Prepovedani so vsi javni športni dogodki;
4. Delodajalci v javnem in privatnem sektorju naj dovolijo koriščenje rednih in izrednih dopustov; spodbuja naj se delo od doma;
5. Smučišča so nehala obratovati; sezona je zaključena;
6. Prepoved vseh javnih kulturnih in verskih dogodkov ter sejmov. Kina, teatri, diskoteke ostajajo zaprte;
7. Šole, univerze in vrtci ostajajo zaprti in nadaljujejo z izobraževanjem na daljavo. Nadaljuje se le izobraževanje zdravnikov in medicinskih delavcev;
8. Zaprti so vsi muzeji in kulturni inštituti, prepovedana praznovanja in pogrebi;
9. Bari in restavracije lahko obratujejo le pod pogojem, da je zagotovljena varna distanca 1 m med strankami, obratujejo pa med 6.00 in 18.00 uro;
10. V trgovinah je potrebno zagotoviti varno distanco 1 m med strankami oziroma omejiti število strank v prostorih;
11. Za zdravstvene delavce velja prepoved koriščenja dopusta;
12. Zaprte so telovadnice, športni centri, terme in rekreacijski centri;

Letališča so sicer še vedno odprta, letov pa je vse manj, zato vsem potnikom svetujemo,
da pred potovanjem preverijo zadnje stanje svojega leta.

Vatikanski ukrepi za zajezitev koronavirusa (Covid-19), 8. marec 2020

Vatikanski tiskovni urad je objavil, da so, v skladu z ukrepi italijanskih oblasti, z dnem 8. marcem, tudi v Vatikanu sprejeti posebni ukrepi, s katerimi je odločeno, da bodo do 3. aprila 2020 zaprti Vatikanski muzeji, nekropola pod baziliko Sv. Petra, papeška rezidenca v Castel Gandolfu in muzeji v papeških bazilikah.

Papežev vikar za rimsko škofijo kardinal Angelo De Donatis je 8. marca izdal dekret, s katerim določa, da so v rimskih cerkvah do 3. aprila 2020 ukinjene civilne in verske slovesnosti, vključujoč tudi pogrebne. Rimske cerkve ostajajo odprte za osebno molitev pod pogojem, da verniki upoštevajo medosebno razdaljo enega metra.

 

 

RAVNANJE VATIKANSKIH OBLASTI V PRIMERU OKUŽBE Z VIRUSEM  COVID-19

Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni je na tiskovni konferenci dejal, da bodo vatikanski zdravstveni delavci, v primeru odkritja okuženosti z virusom COVID-19, ravnali v skladu s postopki, kot jih predvideva italijansko Ministrstvo za zdravje.

Vlada Italijanske republike je 1. marca 2020 sprejela odlok, ki razširja nekatere že sprejete ukrepe za obvladovanje epidemiološkega izrednega stanja glede zajezitve širjenja COVID-19 iz vladnega odloka št. 6 sprejetega 23. februarja 2020, z namenom enotnega izvajaja ukrepov na celotnem državnem ozemlju.
Vladni odlok je v celoti dostopen na povezavi: http://www.governo.it/it/articolo/coronavirus-firmato-il-dpcm-1-marzo-2020/14210.